Het Zweedse Göteborg Filmfestival zal het ultieme sociale distantiëringsexperiment van de bioscoop uitvoeren.

Voor het evenement in 2021 nodigt Göteborg één filmfan uit om zeven dagen alleen door te brengen op een afgelegen eiland in de Noordzee met alleen de films van het festival voor gezelschap.

De succesvolle aanvrager – geïnteresseerde fans kunnen online een aanvraag indienen op de website van Göteborg – wordt naar Pater Noster, een klein, rotsachtig eiland voor de westkust van Zweden, gestuurd om in een verbouwde vuurtoren (nu een luxe boetiekhotel) te verblijven. Het festival zal een filmzaal in de vuurtoren opzetten waar de bezoeker maximaal 60 films kan vertonen, allemaal uit de officiële 2021 Göteborg-line-up.

“Je hebt alles wat je nodig hebt – lekker eten, lekker drinken, een lekker bed – dit gaat niet om overleven. Maar je kunt niets meenemen: geen telefoon, geen computer, zelfs geen boek”, zegt het artistiek festival van Göteborg. directeur Jonas Holmberg. “Je kunt naar de golven kijken en je kunt naar de films kijken.” Holmberg zegt dat de succesvolle aanvrager aan een paar criteria zal voldoen: “Ze moeten een filmliefhebber zijn; ze moeten ermee instemmen om dagelijks een videoblog over het experiment op te nemen; en ze moeten emotioneel en psychologisch geschikt zijn om een ​​week in dit soort door te brengen. van isolatie. “

Uit de eerste online sollicitanten zal het festival een handvol kandidaten selecteren en een-op-een interviews afnemen voordat de “gelukkige” winnaar wordt gekozen.

Het vuurtorenexperiment kwam tot stand als reactie op de COVID-19-pandemie, die bioscopen heeft gesloten en miljoenen mensen wereldwijd in hun huizen heeft geïsoleerd. Göteborg, het grootste filmfestival van Scandinavië, wilde de impact van dit isolement op individuen en de rol van film in de post-pandemische wereld onderzoeken.

“We kijken nu allemaal afzonderlijk naar films en dat verandert onze relatie met films”, zegt Holmberg, “we hebben nieuwe soorten films zien resoneren in deze lockdown-periode en films krijgen een andere betekenis. Een scène waarin mensen een vreemde omhelzen. voelt heel anders op een moment dat je dat niet zelf kunt doen. “

Het vuurtoren-experiment zal geïsoleerde cinefilie tot het uiterste voeren, maar het 2021 Göteborg-festival, dat online wordt gehouden tussen 29 januari – 8 februari, biedt ook geïsoleerde filmvertoningen voor één persoon in de Draken-bioscoop in Göteborg (capaciteit 707) en in de Scandinavium Arena, het ijshockeystadion met een capaciteit van 12.000 plaatsen. Verschillende van de Draken-vertoningen zullen persoonlijke inleidingen bevatten van de regisseur en cast van de film – het festival verwacht dat filmmakers uit Zweden en, als de omstandigheden het toelaten, uit heel Scandinavië – aanwezig zullen zijn.

“Het zal een vreemde ervaring zijn om een ​​galavoorstelling te hebben voor één persoon, maar dat maakt ook deel uit van de nieuwe wereld waarin we ons bevinden, die plaatsen die bekend staan ​​om hun drukte en vol leven, nu plotseling leeg zijn”, zegt Holmberg.

In een andere knipoog naar het nieuwe normaal onder COVID-19, zal Göteborg een speciale festivalfocus hebben op het thema van sociale afstanden, met films die de impact onderzoeken die de pandemie heeft gehad op de wereld en ons perspectief daarop. Ze omvatten Molecules , Andrea Segre’s nieuwe documentaire die voor en tijdens de eerste lockdown-periode in Venetië is opgenomen.

Naast het online zetten van het grootste deel van het festival, heeft Göteborg zijn line-up voor 2021 fors teruggebracht tot 60 films, vergeleken met ongeveer 450 vertoningen in een gemiddeld jaar.

Maar het festival zal nog steeds zijn branche-evenementen houden – virtueel – inclusief de TV Drama Vision-sectie, die op 3-4 februari plaatsvindt, de Nordic Film Market (4-6 februari) en het Nostradamus-rapport (4 februari), een meerjarig internationaal initiatief dat veranderingen in de wereldwijde filmindustrie documenteert en analyseert en voorspellingen doet voor de toekomst. Een veilige prognose dit jaar: het draait allemaal om COVID-19.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here