Welke stoelpootdoppen moet ik kiezen?

Je zult het vast herkennen. Je hebt mooie nieuwe stoelen gekocht voor aan je keukentafel en gebruikt hem de eerste avond meteen om aan te eten. Maar tijdens het afwassen zie je opeens dat je nieuwe stoelen allemaal krassen hebben gemaakt op je mooie vloer en je stoelpoten al beschadigd zijn. Dit is natuurlijk enorm jammer voor zowel je vloer, als voor je nieuwe stoelen. Daarom is het van groot belang om van tevoren goed na te denken over het kopen van stoelpootdoppen. In dit artikel lees je alles waar je over na moet denken voordat je jouw nieuwe stoelen in gebruik kunt nemen!

Stoelpootdoppen voor binnen of buiten?

Ten eerste is het van belang om te kijken waar je je stoelen gaat neerzetten. Als je dit weet kun je specifieke stoelpootdoppen kopen die passen bij de ondergrond waarop de stoelen worden neergezet. Hierin zijn twee categorieën te onderscheiden. Stoelpootdoppen voor binnenshuis gebruik of stoelpootdoppen voor buiten.

Stoelpootdoppen

Mocht je je stoelen in de zomer ook buiten willen gebruiken, dan kun je het beste doppen kopen die je makkelijk van je stoelen kunt afhalen, en die stevig genoeg zijn voor buitenshuis gebruik. Maar als je je stoelen alleen binnen gebruikt moet je juist extra goed kijken of je stoelpootdoppen beschermen tegen krassen.

Stoelpootdoppen kunnen van toegevoegde waarde zijn op bijna alle verschillende ondergronden: Of je ze nu gebruikt om de poten schoon en beschermd te houden op een harde, vieze buitenondergrond; Binnen om je mooie klassieke laminaatvloer te beschermen; of om je tapijt te beschermen tegen scheuringen. Overal kunnen deze doppen voor de ideale match of afmaker zorgen voor jouw meubilair.

Vorm van stoelpoot en doppen

Stoelpoten komen zoals bekend in vele vormen en maten. Van normale poten tot swing of slede stoelpoten. Hiervoor zijn natuurlijk ook allemaal verschillende doppen, van ronde tot vierkante. In principe kun je deze beschermende doppen alleen gebruiken voor normale ronde stoelpoten, voor bijvoorbeeld slede stoelpoten ben je aangewezen op het gebruik van normaal vilt. Het is echter wel belangrijk om te kijken of je rechte of schuine stoelpoten hebt. Als je schuine stoelpoten hebt, zul je namelijk ook speciale stoelpootdoppen voor schuine stoelpoten moeten hebben. Mocht jij stoelen hebben met schuine stoelpoten, vraag dan specifiek of het lokale verkooppunt doppen heeft die geschikt zijn voor schuine stoelpoten.

Doordat schuine poten extra veel gewicht en frictie hebben op slechts een klein stuk van de vloer zul je deze stoeldoppen nog vaker moeten controleren op slijtage dan normale stoelpootdoppen. Kijk dus ook specifiek naar de hellingshoek van je stoelpoten, want deze gaat zeker gevraagd worden door de expert!

Welk materiaal stoeldoppen?

Stoeldoppen worden gemaakt van veel verschillende materialen, van staal tot plastic. Welk materiaal het best past bij jouw stoel ligt aan verschillende eigenschappen:

Staal: Stalen stoelpootdoppen zorgen voor een sterke uitstraling. Daarnaast zijn ze enorm duurzaam en zullen ze niet snel vervangen hoeven worden. Dit terwijl andere materialen nog sterk beïnvloed kunnen worden bij blootstelling aan weer en wind. Stalen stoelpootdoppen beschermen daarnaast enorm goed tegen krassen op bijna alle soorten vloeren, en kunnen prima gebruikt worden voor buiten!

Plastic: Plastic stoelpootdoppen zijn er in vele verschillende vormen. Dit komt natuurlijk door de veelzijdigheid van plastic zelf. Je kunt hier gaan voor een dop die de kleur heeft van je poot, of zelfs voor doorzichtige PVC stoelpootdoppen. Wanneer ze zijn gemaakt van PVC vallen ze bijna niet eens op!

Het enige waar je op moet letten bij plastic stoelpootdoppen is of ze geschikt zijn voor gebruik buitenshuis. Je wilt natuurlijk niet dat de doppen kapot gaan nadat je je stoelen een avond buiten hebt laten staan. Vraag hier dus altijd specifiek naar als je bezig bent met het uitzoeken van de voor jou geschikte stoelpootdoppen!

Vilt: Er zijn ook stoelpootdoppen in zijn geheel gemaakt van vilt. Deze zijn minder geschikt om buiten neer te zetten, maar voor binnengebruik zijn deze ideaal. Wel zijn ze qua prijs vaak aan de goedkopere kant. Een prima oplossing voor binnen dus!

Vilt onder stoelpootdoppen

Het laatste wat je nog moet regelen na het uitkiezen van de voor jou perfecte stoelpootdoppen is of er nog vilt nodig is onder de doppen. veel stoelpootdoppen komen al met Vilt onder de doppen, maar bij sommige moet je dit zelf nog aanbrengen. Ook is het belangrijk dat je zeker een keer per jaar controleert of het vilt nog in goede staat is. Slijtend vilt kan op den duur zelfs nog zorgen voor meer krassen dan een stoelpootdop zonder vilt, dus controleren is van groots belang!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.