Nadat de ouverture op 22 december om voor het eerst in 20 maanden een deal te sluiten om schriftgeleerden te vertegenwoordigen, werd geweigerd door de Writers Guild of America, beweert talentagentschap WME dat het gilde zijn bijgewerkte voorstel niet tegenwerkte vóór de afwijzing.

“WME presenteerde een geactualiseerd voorstel dat slechts vier dagen na onze hoorzitting op 18 december een reeks concessies deed. We maakten duidelijk dat we bereid waren om op elk moment tijdens de vakantie een verdere dialoog met de WGA aan te gaan. We weten dat dit is hoe elk ander bureau eindelijk een deal bereikt – ze hadden de kans om een ​​discussie te hebben met de Guild om aan hun specifieke behoeften te voldoen, en dat is wat we continu hebben geprobeerd te doen in een poging om een ​​deal tot stand te brengen “, aldus een verklaring van een WME-woordvoerder.

De WME-vertegenwoordiger voegde eraan toe: “In plaats van rechtstreeks op ons te reageren, leerden we wederom indirect via mediaberichten dat ons voorstel werd afgewezen door middel van een uitgelekte brief die de WGA-onderhandelingscommissie naar gildeleden stuurde. Er was geen tegenstrijdigheid aan ons voorstel. , noch een aanbod om elkaar te ontmoeten en deel te nemen. Hoewel we deze tactiek niet nuttig vinden om tot een oplossing te komen, zullen we doorgaan met onze inspanningen om tot een nieuwe franchiseovereenkomst te komen. “

Ondertussen oordeelde een Amerikaanse districtsrechter tegen het bod van het agentschap voor een voorlopig bevel om een ​​boycot door het gilde te stoppen. Een woordvoerder van de WME reageerde niet onmiddellijk op commentaar op de uitspraak.

Op 29 december stuurde de onderhandelingscommissie van het bureau van de Writers Guild een briefje naar haar leden waarin ze uiteenzetten waarom het een deal met WME afkeurde, en voegde eraan toe: “Nadat ik de afgelopen 20 maanden voornamelijk aan de zijlijn had gezeten ‘bonus voor WME – geen accommodatie voor het feit dat zij de meest tegenstrijdige van alle agentschappen zijn – geen wijzigingen in onze bestaande deals die de bescherming verzachten waar schrijvers al bijna twee jaar voor gevochten hebben. “

Het in Beverly Hills gevestigde WME, geleid door president Ari Greenburg, is het laatste grote talentbureau dat in een impasse verkeert met de Writers Guild. Het talentenbedrijf, onderdeel van het entertainment- en sportconglomeraat Endeavour, is een zusterbedrijf van film- en tv-bedrijf Endeavour Content, dat het afgelopen jaar aan 200 projecten heeft gewerkt.

The Writers Guild heeft de banden van agentschappen met productiebedrijven een belangenconflict genoemd en heeft bedrijven die haar leden vertegenwoordigen gevraagd om hun eigendomsbelang in dergelijke entiteiten terug te brengen tot een belang van 20 procent. Het gilde heeft ook om meer transparantie gevraagd over de private equity-eigenaren van agentschappen. (Private equity firma Silver Lake Partners heeft het meerderheidsbelang in Endeavour, gerund door CEO Ari Emanuel.)

In de WME-afwijzingsnota van de Writers Guild van 29 december zei de onderhandelingscommissie van het bureau dat Endeavour er niet mee instemde om zijn eigendomsbelang in Endeavour Content in een blind trust te plaatsen en beweerde dat “WME erop staat dat zij en een entiteit die eigendom is van Silver Lake bezitten samen meer dan 20% van de Endeavour-inhoud. ” Bronnen dicht bij WME betwisten de karakterisering van het gilde en beweren dat Endeavour en Silver Lake bereid zijn hun belang in Endeavour Content terug te brengen tot 20 procent.

In de afgelopen 20 maanden, nadat duizenden schrijvers in april 2019 uit elkaar gingen met hun agenten, heeft de Writers Guild zowel kleine boetieks als grotere talentbureaus aangemeld voor nieuwe overeenkomsten, waaronder Paradigm in maart, UTA in juli en ICM Partners in augustus .

Op 16 december werd WME-rivaal CAA het laatste grote bureau dat een deal sloot met het gilde, en de overeenkomst was opmerkelijk gezien het feit dat CAA een productie-entiteit, film en tv-studio wiip, steunt. De overeenkomst stelt dat CAA, en haar private equity-meerderheidsaandeelhouder TPG, haar belang in wiip zullen afstoten aan 20 procent en bewijs leveren van de verkoop in een tijdlijn die niet openbaar werd gemaakt. Het gilde en CAA kwamen ook overeen om juridische claims in te trekken.

Twee dagen na de CAA-deal spraken advocaten van WME en de Writers Guild tijdens een hoorzitting onder voorzitterschap van de Amerikaanse districtsrechtbank André Birotte Jr., die het bureau en het gilde smeekte om een ​​deal te sluiten. “Zoek een pad om dit op te lossen”, verklaarde Birotte.

Woensdag ontkende Birotte het verzoek van WME voor een voorlopige voorziening en schreef dat de rechtbank “onbevoegdheid” heeft over de zaak en dat de “groepsboycot”, georganiseerd door de Writers Guild, wordt beschermd. “De groepsboycot van verdachten tegen eiser heeft geen betrekking op onwettige handelingen of substantiële en onherstelbare schade aan eigendommen”, schreef Birotte.

Birotte oordeelde dat, zelfs als WME zou kunnen vaststellen dat het waarschijnlijk zou zijn dat het haar claim inzake groepsboycot zou overtreffen, een federale rechtbank niet in staat was een bevel uit te vaardigen dankzij de Norris-LaGuardia Act, de bijna eeuwenoude wet die de rechtbanken de bevoegdheid ontnam om vakbonden af ​​te dwingen. -overtuigende contracten. Terwijl het talentenbureau betoogde dat dit geen typisch arbeidsconflict tussen werkgever en werknemer was, antwoordt Birotte: “Geschillen over de contractuele middelen (dwz het ‘hoe’) van arbeidsvertegenwoordiging maken deze kwestie niet tot een niet-arbeidskwestie. Deze controverse komt ongetwijfeld voort uit een arbeidsconflict in de zin van de Norris-LaGuardia Act. “

Door tot de conclusie te komen dat een gerechtelijk bevel buiten zijn bevoegdheden viel, vermeed Birotte een diepere analyse van de verdiensten van de antitrustclaims van WME. Als het talentenbureau enige troost kan putten uit de uitspraak van 30 december, is het dat het een rampzalige uitspraak heeft vermeden waarin staat dat het geen kans heeft om uiteindelijk een zaak te winnen die is gebaseerd op de bewering dat schrijvers onwettig samenspannen met anderen om de zaken van WME te schaden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here