Moet ik mijn groendak maaien?

Je hoeft uw groendak niet perse te maaien. Een groendak onderhouden is dan ook redelijk eenvoudig! Een groendak wordt vaak al volledig begroeid bij je thuis bezorgd, waardoor onkruid weinig ruimte heeft om te groeien. Hoewel een groendak niet gemaait hoeft te worden zijn er wel een aantal andere dingen die je moet doen om uw groendak vitaal te houden.

Tijdens het onderhouden van een groendak kun je gewoon over de planten lopen. Bij goed onderhoud zijn de planten namelijk sterk genoeg om zichzelf te herstellen.

Onderhoud groendak

Om te voorkomen dat je dak uiteindelijk helemaal vol staat met onkruid moet je twee keer per jaar het dak controleren op onkruid. Wanneer er onkruid tussen de planten groeit, kan je deze zelf gemakkelijk met de hand verwijderen. Gebruik hierbij alleen geen chemische bestrijdingsmiddel om het onkruid te verwijderen, dit kan het groendak aantasten. Wanneer je toch al op het dak staat is dit het ideale moment om direct het afvoersysteem goed te controleren of nog goed doorstroomt en verwijder het op dak gewaaide blad. Een sedum maaien is niet nodig!

Om de beplanting in optimale conditie te houden wordt aangeraden om het dak twee keer jaar te bemesten, eind april en begin september.

Je hoeft je groendak niet te besproeien. Behalve wanneer het voor een langere periode erg droog is en het groendak is een minder dan een jaar geplaatst. Zo krijgt de beplanting de tijd om het te herstellen. Wanneer er een extreem droge periode aanbreekt, is het ook verstandig om het dak van wat extra water te voorzien. Ook wanneer u het dak het hele jaar groen wilt houden kunt u het dak sproeien.

Een biodivers dak gebruikt geen extra voeding. Een biodivers dak kan van samenstelling veranderen, de planten passen zich dus aan aan de omgeving. U hoeft een biodivers dak geen extra water te geven, behalve bij zeer droge zomers

Om de begroeiing op een biodivers dak in stand te houden wordt geadviseerd om minimaal één keer per jaar het dak te maaien. Wanneer u de groei van het dak wilt beperken kan u halverwege juni een extra keer maaien. Om de biodiversiteit zo hoog mogelijk te houden kunt u het beste alleen in september maaien. Bij een klein dak kunt u het beste gebruik maken van een bosmaaier. Voor grotere daken geldt het advies om een balkmaaier of bosmaaier op wielen te gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.