Kunst in de woonkamer

Woonkamers zijn het hart van een huis. Woonkamers zijn essentieel omdat ze alle andere kamers van een woning aan elkaar verbinden en daarnaast een plek waar mensen het grootste gedeelte van hun leven besteden. Wat ook de stijl van je woonkamer is (van formeel, informeel of semi-formeel) het doel ervan is meestal om te socialiseren en met elkaar om te gaan. Daarom is het met uitstek de ruimte in huis die een flinke dosis kunst verdient.

Hier zijn 5 redenen waarom kunst een must-have is voor jouw woonkamer:

Het is een geweldige conversatiestarter: Kunst brengt vele percepties en interpretaties met zich mee die het een perfecte ijsbreker maken als het op gesprekken aankomt. Hoe men een kunstwerk interpreteert spreekt ook boekdelen over iemands opvattingen en ideologieën over het leven. In feite is een gesprek over kunst een geweldige manier om compatibiliteit te begrijpen.

Het geeft karakter aan een kamer: Het is als de finishing touch van je huiskamer. De kleuren of het gebrek eraan, de textuur, de definitie, en de persoonlijkheid geven een kamer karakter en maken er een compleet geheel van. Afhankelijk van de soort kunst die je kiest, kun je een eigentijdse, klassieke of fusion look aan de woonkamer geven.

Het is een venster op je persoonlijkheid: Of je nu een dierenvriend bent of een natuurliefhebber, een pretmens of een geheimzinnige, onvervulde verlangens hebt of een doorzetter, je keuze van kunstwerken bepaalt in hoge mate je persoonlijkheid. Kies dus zorgvuldig!

Kunst zorgt voor structuur van je kamer: Je kunt kunstwerken kiezen die niet alleen bij de muren van de woonkamer passen, maar ook bij de inrichting ervan. Een prachtig vloerkleed met grijze wolkenpatroon gaat heel goed samen met een op moessons geïnspireerd kunstwerk. Of een kleurrijk handgeschilderd kussen past goed bij een kunstwerk van een dorpeling, of misschien een zwart-wit abstract. Kunst biedt meerdere mogelijkheden om te mixen en matchen en is een geweldige manier om je inrichtingsverhaal te maken of te voltooien.

Kunst maakt experimenteren mogelijk: Kunst is het meest veelzijdige expressiemiddel en zelfs binnen een lijst kun je experimenteren met meerdere mediums. Olieverf, aquarel, gemengde techniek, werken allemaal heel goed in woonkamers. Omdat het een van de grootste kamers van het huis is, kun je ook experimenteren met maten, combinaties, en lambriseringen om verhalen met kunst te scheppen.
Als je eenmaal besloten hebt om je tijd, moeite en geld in de kunst te investeren (goede beslissing!), en je weet hoe impactvol het kan zijn om je woonkamer die perfecte finishing touch te geven, is het belangrijk om het juiste kunstwerk te kiezen.

Hier zijn waardevolle tips voor het kiezen van het juiste kunstwerk voor je woonkamer:

Bepaal de juiste plaats: De juiste plaats van een kunstwerk is de plaats waar het een meerwaarde aan de kamer geeft, in plaats van een in een hoek weggestopt gevaarte te lijken. Het moet visueel toegankelijk zijn en de juiste hoeveelheid licht krijgen.
Je moet ook de juiste oriëntatie bepalen, afhankelijk van de muur waarop je het besluit uit te stallen.

Contrast of aanvulling: Het kunstwerk moet ofwel je inrichting en het kleurenschema ervan aanvullen en ermee versmelten, ofwel er volledig mee contrasteren om op te vallen.
Bijvoorbeeld, een door wit gedomineerde kamer kan ofwel een strak zwart-wit schilderij hebben, ofwel een fel oranje en rood schilderij. Maar een kamer die overheerst wordt door roze en paars zal misschien niet voor een rood kunstwerk willen gaan.

Kies de juiste maat: Net zoals een te losse of te strakke outfit je onflatteus kan doen lijken, kan een kunstwerk dat niet de juiste maat heeft afbreuk doen aan de schoonheid van de kamer en het kunstwerk zelf.
Het is een goed idee om de afmetingen van je muur op te meten voor je op zoek gaat naar kunstwerken. Het is ook belangrijk de maten op te meten van de meubels waar het boven of omheen komt te staan (een bank of een console) en te zorgen dat de afmetingen van het kunstwerk niet groter zijn dan 2/3e van de afmetingen van de meubels.

Kies een kunstwerk dat je persoonlijkheid laat zien: Zoals we eerder al zeiden, bepaalt de kunst die je kiest voor een groot deel je persoonlijkheid en je smaak.
Je kiest dus best een stuk dat persoonlijk is en iets dat bepaalt wie je bent, waar je in gelooft en hoe je de wereld bekijkt. Het kan een venster zijn op je verlangens, je innerlijke drijfveren of gewoon iets dat je sterk promoot.

Mocht je al deze tips opvolgen weten we zeker dat je de inrichting van je woonkamer tot een hoger plan kunt tillen. Mocht je nog meer willen lezen over wat verschillende soorten kunst voor je huis kan doen. Lees dan hier dan nog meer over het gebruikt van kunst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.