Koperen armbanden worden al sinds de oudheid gebruikt, zowel vanwege hun decoratieve attributen als vanwege hun helende eigenschappen. Graag ook magnetische armbanden op basis van de kracht van magneten.

Maar zijn ze echt effectief voor de gezondheid? In dit artikel praten we over het onderzoek dat in dit verband bestaat, evenals de voordelen en contra-indicaties.

Koper is een van de meest gebruikte metalen die de natuur ons biedt. Het metaalachtige en roodachtige uiterlijk wordt al sinds de prehistorie gebruikt. Het werd gebruikt bij de uitwerking van de rompen van houten schepen, bij de vervaardiging van gereedschappen, munten, keukengerei, potten en siervoorwerpen.

In oude beschavingen in landen als Egypte, Klein-Azië, China, Zuidoost-Europa, Cyprus (waar het woord koper vandaan komt), Kreta en Zuid-Amerika zijn sporen van dit edelmetaal gevonden.

Het wordt momenteel gebruikt bij verschillende alternatieve behandelingen en bij de vervaardiging van armbanden.

Wat heeft koper met onze gezondheid te maken?

Koper is een essentieel mineraal dat wordt aangetroffen in veel van de voedingsmiddelen die we eten en is belangrijk bij de ontwikkeling en groei van bijna alle weefsels in het lichaam, inclusief botten.

Daarnaast bevatten sommige enzymen ook koper, en dat we er genoeg van hebben is belangrijk omdat deze enzymen betrokken zijn bij de spijsvertering, het metabolisme en de overdracht van zenuwboodschappen.

Koper wordt ook gebruikt voor de synthese van hemoglobine, wat te maken heeft met de vorming van rode bloedcellen.

Interessant is dat een volwassene minder dan 1 mg nodig heeft. dagelijks (ongeveer 900 mcg), tenzij u zwanger bent of borstvoeding geeft. In die periode nemen de eisen iets toe.

Aan de andere kant kan het innemen van te veel koper gevaarlijk zijn, omdat overtollig koper zich in het lichaam kan ophopen en giftig kan zijn. Het gebruik van kopersupplementen wordt niet aanbevolen en dit is geen behandeling voor artritis . Het dragen van de koperen armband veroorzaakt geen kopervergiftigingsproblemen.

Wat is myeloneuropathie?

Koper is nodig voor de vorming van bloed en voor de goede werking van het zenuwstelsel. Als dit mineraal een tekort heeft, kan er bloedarmoede zijn en kan het aantal witte bloedcellen laag zijn. Er kunnen ook problemen zijn met het zenuwstelsel, met name een aandoening die myeloneuropathie wordt genoemd.

Myeloneuropathie kan onder andere symptomen omvatten: coördinatieproblemen, spasticiteit en spierzwakte. Kopertekort is zeldzaam en komt meestal voor bij mensen die uitgebreide operaties van het maagdarmkanaal hebben ondergaan (zoals eenmaagbypass of een bypassoperatie om af te vallen.

Dit omvat bijvoorbeeld die waarbij een deel van de dunne darm is verwijderd). Tot de voedingsmiddelen die koper bevatten behoren noten, peulvruchten (linzen en bonen), zonnebloempitten, verschillende schaaldieren zoals krabben, lever, enz.

Wat zegt de wetenschap over koperen armbanden en magnetische armbanden?

In tegenstelling tot ingenomen koperen pillen die alleen kortdurende effecten op het lichaam hebben wanneer ze worden ingenomen, scheiden koperen armbanden (volgens degenen die ze promoten, omdat het niet wetenschappelijk is bewezen) voortdurend micronutriënten door de huid. Degenen die de armbanden verkopen, zeggen dat ze helpen door het kopergehalte in het lichaam iets te verhogen, en dat het helpt bij de behandeling van artritis of artrose . Deze theorie wordt niet ondersteund door studies, zoals u hieronder zult zien.

Wat magnetische armbanden betreft, is het ook niet bekend hoe ze werken, of helemaal niet, hoewel magneten met verschillende sterktes en maten historisch zijn gebruikt voor verschillende omstandigheden. We weten ook dat we in het dagelijks leven worden blootgesteld aan elektromagnetische velden. Sommige van deze effecten zijn onschadelijk, andere worden nog bestudeerd. Wat betreft de intensiteit van de armbanden, deze kan variëren.

Het interessante is dat wetenschappelijke studies tot nu toe geen enkel voordeel hebben aangetoond van het gebruik van koperen armbanden of magnetische armbanden voor de behandeling van gewrichtspijn . Het is vermeldenswaard dat er getuigenissen zijn, maar … dat iemand die ze verkoopt, die ze aanbeveelt of die ze gebruikt en zegt dat ze werken, hun geldigheid niet vaststelt. Een getuigenis is anders dan iets wetenschappelijk bewezen.

In feite zijn deze ‘wonder’-armbanden beschreven als oplichting en degenen die ze verkopen, hebben ze van de markt moeten halen en hebben miljoenen dollars betaald aan valse reclame en fraude. Toch keren ze om de paar jaar terug op de markt met namen als La Bracelet Balance (door Don Francisco), Power Balance, EFX, Rayma Biomagnetic Bracelet, enz.

Published studies

Een van de meest erkende onderzoeken in dit verband werd uitgevoerd door Dr. Stewart Richmont, van de New York University Department of Health , gepubliceerd in het professionele medium PLoS One , volgens welke het gebruik van koperen armbanden de stijfheid, pijn of algemene fysieke toestand van sommige patiënten metreumatoïde artritis vergeleken met het gebruik van de gedemagnetiseerde armbanden die als controles werden gebruikt. Omdat voor de studie koperen, magnetische en gedemagnetiseerde armbanden gelijk werden gebruikt, en alle patiënten noemden verbetering van het gevoel, ongeacht welke armband ze gebruikten, wat erop wijst dat de verbetering alleen te danken was aan het placebo-effect .

Dit is niet de enige studie die heeft uitgewezen dat ze niet werken. Alle wetenschappelijk uitgevoerde onderzoeken hebben dezelfde conclusies.

Een andere studie onder 45 patiënten met artrose in Yorkshire, gepubliceerd in de  York Research Database van de Universiteit van York , droegen 3 verschillende armbanden (zonder dat zij of de onderzoekers wisten welke ze droegen) gedurende de 16 weken van het onderzoek.

Ze zagen er allemaal hetzelfde uit. De armbanden waren ofwel gemaakt van koper, ofwel magnetisch of gedemagnetiseerd. Terwijl ze ze gebruikten, beantwoordden ze vragenlijsten. De resultaten toonden aan dat de armbanden even niet effectief waren bij het beheersen van pijn, stijfheid en functie van de handen veroorzaakt door artrose.

Elk voordeel, dat vergelijkbaar was met alle drie de armbanden, werd toegeschreven aan het placebo-effect van het dragen van de armband, zoals hetzelfde was met de gedemagnetiseerde armband.

Het enige voordeel is volgens de auteurs dat ze geen bijwerkingen hebben en hoop geven.

Contra-indicaties voor het gebruik van koperen of magnetische armbanden

Onder de contra-indicaties voor het gebruik van beide zijn:

  • De ontwikkeling van uitslag of uitslag als gevolg van allergieën (vooral voor koper).

En wat betreft magnetische armbanden:

  • Zwangerschap – een zwangere vrouw mag ze niet gebruiken omdat we de mogelijke effecten van magneten op de foetus nog niet kennen.
  • Met behulp van een elektrisch apparaat, zoals een pacemaker , defibrillator ofinsulinepomp – omdat de magneten de functie van de apparaten kunnen veranderen.
  • Gebruik een pleister die het geneesmiddel via de huid afgeeft. In dat geval kunnen de magneten verwijding van de bloedvaten veroorzaken en de behandeling veranderen. Deze waarschuwing is ook van toepassing als u een bloedende maagzweer of een zeer ernstige verwonding heeft.
  • Als uw horloge op batterijen werkt, is het mogelijk dat de magneten de batterij leeg laten lopen en niet meer werken.

Sommige mensen ervaren een warm of tintelend gevoel dat na een paar dagen verdwijnt met de magnetische armband. Dit is geen contra-indicatie voor het gebruik, maar als u er last van heeft, kunt u ermee stoppen.

Bijwerkingen

Misselijkheid en andere symptomen die als psychosomatisch worden beschouwd, zijn beschreven. Met andere woorden, ze worden niet veroorzaakt door de armbanden zelf, maar door de bezorgdheid die de persoon heeft over het dragen van de armband. Als je die symptomen ervaart en ze gaan niet weg, dan is de armband niets voor jou.

In feite lijken de tot dusver uitgevoerde onderzoeken erop te wijzen dat zowel koperen armbanden als magnetische armbanden geen significante therapeutische effecten hebben. Behalve die van een placebo bij de behandeling van verschillende soorten artritis.

Aan de andere kant, tenzij de persoon een allergie heeft of een contra-indicatie voor het gebruik ervan, lijken ze over het algemeen geen grote bijwerkingen te veroorzaken. Zoals altijd is het echter de moeite waard om uw arts te raadplegen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here