Het is officieel: de omzet van de Noord-Amerikaanse kassa’s daalde in 2020 met 80 procent te midden van de nieuwe pandemie van het coronavirus en ongekende theatersluitingen, terwijl de wereldwijde omzet met meer dan 70 procent daalde.

Zoals voorspeld , genereerden binnenlandse filmtickets die tussen 1 januari en 31 december werden verkocht naar schatting $ 2,3 miljard (of $ 2,28 miljard), vergeleken met $ 11,4 miljard in 2019, volgens schattingen van Comscore. Dat is het laagste resultaat in minstens 40 jaar. De dramatische terugval werd verwacht, aangezien veel bioscopen in de VS al meer dan negen maanden gesloten zijn

Wereldwijd zal de verkoop van bioscoopkaartjes in 2020 naar verwachting tussen de $ 11,5 miljard en $ 12 miljard liggen, vergeleken met de $ 42,5 miljard in 2019.

In een eerste fase verdrong China Noord-Amerika als ‘s werelds bioscoopmarkt in 2020, en genereerde naar schatting $ 2,7 miljard aan kaartverkoop, per Comscore.

In een andere primeur stond een Chinese film – het WO II-epos The Eight Hundred – bovenaan de wereldwijde box office-hitlijst met bijna $ 440 miljoen. Een aantal andere Chinese films, waaronder My People, My Homeland , bevolkten de bovenloop van de hitlijst, net als de Japanse hit Demon Slayer . In niet-pandemische tijden domineren Hollywood-blockbusters over het algemeen.

Geen enkel land bleef echter gespaard van de impact van het virus. De Chinese box office was nog steeds 70 procent lager dan in 2019 van ongeveer $ 9 miljard, zelfs terwijl het sneller herstelde dan de VS en een groot deel van Europa.

De grootste verdiener van Hollywood in 2020 was Sony’s Bad Boys for Life , dat medio januari werd geopend op weg naar een brutowinst van $ 413 miljoen, volgens Comscore. Sam Mendes ‘ 1917 , die op 10 januari landelijk werd geopend, verdiende ongeveer $ 385 miljoen. Christopher Nolan’s Tenet – de eerste Hollywood-tentpaal die zich tijdens de pandemie op het grote scherm durfde te openen – bereikte wereldwijd naar schatting $ 362 miljoen na de lancering in de nazomer.

De overgrote meerderheid van de tentstokken van Hollywood in 2020 werd uitgesteld tot 2021 en daarna, of verzonden / verkocht aan streamers – de volgende grote grens van Hollywood.

COVID-19 markeerde een afrekenmoment voor zowel studio’s als exposanten, en verandert het eens heilige theatrale venster.

WarnerMedia, wiens imperium Warner Bros. omvat, opent zijn filmdag en datum voor 2021 op HBO Max en in bioscopen, net zoals Wonder Woman 1984 deed tijdens Kerstmis. En Universal sloot een historische deal met grote theaterketens die hun titels 17 dagen of langer na opening in de bioscopen beschikbaar zullen stellen op premium VOD.

“De filmwereld zal ongetwijfeld voor altijd veranderd zijn, maar bioscopen zullen klaar zijn voor hun close-up en terwijl de dingen langzaamaan terugkeren naar een of andere schijn van normaal, zullen ze schitteren in een opbeurend eigen vervolg”, zegt Paul Dergarabedian van Comscore. “2021 wordt misschien wel het belangrijkste jaar in de geschiedenis van het grote scherm, en een jaar dat de kloof zal overbruggen tussen een verwoestend 2020 dat zoveel mensen tragisch heeft getroffen en zoveel fysieke bedrijven heeft getroffen.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here