Dakterras inspiratie: geniet van het buitenleven in de stad

Als je in de stad woont, bent je meestal niet gezegend met een grote tuin. Als je in de zomer naar buiten wil, ben je vaak aangewezen op een park in de buurt, een balkon of een dakterras. Een dakterras kan veel meer zijn dan saaie betegelde oppervlakte met een tuinstoel erop. Met wat simpele aanpassingen en onze tips ben jij geïnspireerd om van jouw dakterras een paradijs te maken waar je vele heerlijke zomeravonden kunt doorbrengen.

Waar begin je?

Voordat je van alles gaat kopen om je dakterras in te richten, is het belangrijk om te bedenken waar je het dakterras vooral voor wil gaan gebruiken. Kijk je uit naar lange zomeravonden uitgebreid tafelen met vrienden? Of wil je liever languit op een loungestoel genieten van de zon en een goed boek? Als je een groot dakterras hebt, kan het misschien wel allebei. Maar als je dakterras maar klein is, moet je keuzes maken. Door van tevoren te denken wat het hoofddoel wordt voor het dakterras, kan je hier meteen in je ontwerp rekening mee houden.

Dakterras inspiratie in zeven stappen

Als je hebt vastgesteld, waarvoor je het dakterras gaat gebruiken, dan kan je beginnen met het ontwerp. Wij geven je stap voor stap dakterras inspiratie om van jouw dakterras een heerlijke plek te maken.

Stap 1: De ondergrond van je dakterras

Een dakterras is meestal gemaakt van beton of een geteerd oppervlak en tegels. Dit is geen comfortabele ondergrond om op te zitten en met je blote voeten op te lopen. Je kunt de vloer bekleden met kunstgras. Dit is lekker zacht voor je voeten en voor de kinderen om op te spelen. Maar als de ondergrond niet gelijkmatig is, blijf je de hobbels en kuilen voelen. Dan kan je beter ervoor kiezen om een houten vlonder neer te leggen. Hiervoor kan je vlondertegels gebruiken, die makkelijk te leggen zijn. Of je maakt van balken een gelijkmatige ondergrond en legt hier de vlonderplanken op. Hierdoor wordt de vloer ook hoger, waardoor je een beter uitzicht hebt.

Stap 2: Beschutting

Op een dakterras heb je meestal beschutting aan een kant, omdat daar de muren van het huis staan. Maar omdat een dakterras vaak ook behoorlijk hoog is, is er vaak veel wind. Een verkoelend briesje is heerlijk op een warme zomerdag, maar je tafelkleed moet ook weer niet van de tafel waaien. Hiervoor kan je een scherm gebruiken van bijvoorbeeld bamboe of hout. Maar je kunt ook een afscheiding maken van planten, bijvoorbeeld een rek waarin je klimop of druivenranken laat groeien of wat potten met stevige, grote planten. Kijk goed waar de wind meestal vandaan komt en zorg dat je aan die kant je afscherming plaatst. Zo kan je altijd lekker beschut zitten.

Stap 3: Schaduw

Hoewel het natuurlijk heerlijk is om in de zon te kunnen zitten, mag schaduw ook niet ontbreken op jouw dakterras. Zeker als het echt warm is, is het in de zon vaak niet uit te houden. Een parasol is een eenvoudige manier om voor schaduw te zorgen. Het voordeel van een parasol is, dat je hem in kunt klappen, als je van de zon wil genieten. Het nadeel is dat een parasol ruimte inneemt op de grond. Daar heb je geen last van als je een schaduwdoek ophangt boven je dakterras. Dat zorgt voor permanente schaduw en verkoeling.

Stap 4: Planten

Na de basiselementen wordt het tijd om het dakterras echt te gaan inrichten. Hierbij mogen planten natuurlijk niet ontbreken. Met planten breng je namelijk sfeer. Plaats een aantal grote plantenbakken, waarin je meerdere planten kwijt kunt en een paar kleinere potten met een enkele plant. Met de potten en planten kan je ook voor een groot deel de stijl van je dakterras bepalen. Voor kleur kies je voor bloeiende planten met kleurrijke potten. Voor een tropische sfeer kies je voor palmbomen en varens in de potten. Als je een keukenprins of -prinses bent, kan je ook kruiden in de potten zetten of een moestuinbak op je dakterras plaatsen om je eigen groente in te kweken.

Stap 5: meubelen voor je dakterras

Naast planten kan je dakterras niet zonder meubels. Wil je vooral lekker tot rust komen op je dakterras met een goed boek, rustgevende muziek en een lekker koud drankje? Dan zorg je voor een comfortabele, verstelbare ligstoel of een heerlijke loungeset. Of kijk of je ergens een hangmat kunt ophangen voor het ultieme vakantiegevoel. Als je het dakterras vooral wil gebruiken om buiten te kunnen eten, dan zorg je voor een dinerset met een grote tafel om alle heerlijkheden op uit te kunnen stallen. Als tussenvorm kan je ook een diner loungeset nemen. Dan heb je het beste van twee werelden. Zorg bij het kiezen wel voor meubels die niet te licht zijn. Op een dakterras vangen de meubels meer wind en je wil niet dat ze wegwaaien.

Stap 6: Buiten koken

Het ultieme zomergevoel krijg je van barbecueën. Hiervoor kan je natuurlijk een losse barbecue op je dakterras neerzetten. In je ontwerp zorg je dan voor voldoende ruimte om deze barbecue neer te kunnen zetten. Maar je kan ook een echte buitenkeuken neerzetten of een permanente barbecue van steen. Je zal merken dat je vaker buiten gaat koken als je de juiste buitenkeuken hebt.

Stap 7: Dakterras accessoires

Nu je alles hebt om van het buitenleven op het terras te kunnen genieten, wordt het tijd voor de accessoires. Met accessoires maak je de sfeer compleet. Zorg voor accessoires in dezelfde kleuren als de kussens op je tuinmeubelen voor een passend geheel. Door sfeerverlichting te plaatsen zorg je niet alleen voor sfeer, maar ook dat je langer buiten kan blijven zitten tijdens een warme zomeravond. Of zet een paar windlichten neer. Als je kiest voor citronellakaarsen heb je meteen geen last meer van muggen. Daarnaast kan je met wat extra kleurrijke kussens of een vloerkleed meer kleur op je dakterras brengen. Met een buitenposter bedek je bovendien die lelijke muur.

Waar kan je terecht voor dakterras inspiratie?

Voor meer dakterras inspiratie kan je natuurlijk naar je lokale tuincentrum. Hier hebben ze allerlei accessoires voor op je terras. Maar je kunt ook online zoeken. Kijk dan niet alleen naar tips voor dakterrassen, maar ook voor kleine tuinen en balkons. De tips die daarvoor gegeven worden, kan je vaak ook uitstekend toepassen op je dakterras. Een goede voorbereiding is het halve werk. Door veel te bekijken kan je de sfeer kiezen die jou het meeste aanspreekt en daar vervolgens de meubelen, parasol en accessoires op aanpassen. Zo creëer je je eigen rustgevende paradijs in de drukte van de stad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.